Students in ait receive a scholarship return

Prize winners 2020


The new residential units find space in the additional floors, which are drawn in by means of a wooden construction. The brick wall and the tiled roof of the existing building give character and atmosphere to the communal areas.

Jury verdict: “A former warehouse, built in 1905, 100 meters long, 15 meters wide and 11 meters high with two storeys, transformed into a residential project that only really unfolds its qualities on closer inspection. The warehouse with the rigidity of an industrial building as a brick building with an internal steel frame structure, strictly rhythmized and modularized, was the basis for the interpretation of the social housing construction. The modularization finds its continuation in the chosen timber construction for the apartments, from two storeys to four residential floors, while at the same time retaining the existing ceilings that support the two new floors, whereby in an almost industrial logic only a lightweight construction came into question. The apartments, built in the manner of assemblies, can also be dismantled, they are completely reversible and highly sustainable. Sustainability is also reflected in the formulation of the 41 apartments, which were implemented as a house within a house concept, which made it possible to create a thermal envelope, which is an essential element of the energy concept. Ascending diagonally are two access areas that connect all levels and interpret the spatial qualities of an industrial building in an extremely sensitive contemporary way. A social housing that makes the legacy of a listed industrial architecture a virtue, with unexpected and at the same time exciting spatial qualities. Respect! "